Paljon melua poliisissa

Tasaisin väliajoin voimme lukea mediasta, että poliisilla on resurssipula, joka johtuu budjettivajeesta. Lisäresursseilla sekä kasvatetulla budjetilla voitaisiin torjua harmaata taloutta, terrorismia sekä lisätä ylipäätään poliisin resursseja poliisitehtävien hoitoon. Tarkoitus on ollut vahvistaa kenttäpoliisin toimintaa myös keventämällä poliisin johto-organisaatiota. Tämä ei ole kuitenkaan toteutunut eikä poliisi kykene hoitamaan tärkeitä tehtäviään. Vuosittan jää hoitamatta noin 100 000 poliisitehtävää sen vuoksi, että ei ole resursseja – vai olisiko niitä sittenkin?

Keväisin motoristit ja mopoilijat kaivavat kaksipyöräiset talleistaan ja ilmestyvät kesäiseen katukuvaan. Kaikkia tämä ei miellytä. Aamuyöllä lähiön koulun pihalla kaasuttelevat ja sudittelevat mopoilijat saisivat kyllä monelta negatiivista palautetta, mutta miksi moottoripyöräilijät yleistetään taas samaan ongelmaporukkaan? Moottoripyöräilijät eivät ole sama asia, kuin viritetyillä, äänekkäillä mopoilla puuhastelevat teinipojat.

Mielestäni on aivan käsittämätöntä, että poliisin resursseja sekä budjettia käytetään äänenvoimakkuusmittareihin sekä tehostettuun melumittaukseen. Samaan aikaan OIKEASTI huomiota vaativat asiat sekä tehtävät jäävät entistä vähemmälle huomiolle! Ei ole ihme, että ennaltaehkäisevä toiminta OIKEASTI tärkeiden asioiden ja tehtävien osalta jää olemattomiin, jos kansan korkeaa luottamusta nauttiva poliisi (hienoa!) pysäyttelee tonnin lelut kädessä moottoripyöräilijöitä päätyökseen. Fail.

Kouluissa tapahtuva, ennaltaehkäisevä laillisuuskasvatus on nykyään enää muisto omasta lapsuudesta. Oi niitä aikoja, kun ala-asteella sai jutella poliisin kanssa pyöräilysäännöistä koulun pihalla. Poliisilla on resursseja käydä nykyisin kouluissa vain tarpeeksi vakavan tapahtuman jälkeen. Näistä tapahtumista on ollut kasvavissa määrin liikaa esimerkkejä lähiaikoina ja pahempaa lienee odotettavissa.

Tuskin poliisien työhyinvointikaan paranee resurssipulasta johtuvista paineista hoitaa vain tärkeimpiä tehtäviä vajaamiehityksellä. Tosin, johdon määräys mitata moottoripyöräilijöiden meluja tienvarressa saattaa olla lyhyen aikajänteen keino saada poliisien ajatuksia paineista pois..

Tässä olisi syytä jälleen katsoa peiliin ja alkaa tosissaan poistamaan sitä läskiä. Hommaan soveltuu tarpeeksi rohkeasti ajatteleva ryhmä, jolla on näkemystä ja valtuudet siivota poliisiorganisaatiota. Tämän porukan ei tulisi koostua nykyisestä poliisijohdosta, vaan mieluiten täysin ulkopuolisista osaajista. Näin tehtäisiin missä tahansa organisaatiossa, jonka tulevaisuus ja jatko kiinnostaa. Suomen turvallisuuden kulmakiven tulevaisuus lienee tällainen kiinnostava organisaatio. Poliisin toiminnan kehitys vaatii rajuja toimenpiteitä, se on fakta.

Nyt vain odottelemaan, milloin pääsen itse vanhan moottoripyöräni kanssa melumittaukseen ja keskustelemaan poliisin kanssa aiheesta.

Comments