Lopetetaan pelkääminen, menestytään ehkäilemättä

Menestyksen tavoittelu elämän eri osa-alueilla on sisäänrakennettu meihin. Menestystä voi mitata monella eri tavalla, riippuen elämän osa-alueesta, jota halutaan mitata. Helpoimpia esimerkkejä ovat numeeriset, arkipäiväiset mittarit kuten palkan suuruus, asunnon neliömäärä, postinumero, tutkintojen lukumäärä tai ravintolaruokailujen määrä kuukaudessa. Tiedän, mielessäsi on jo kysymys: ovatko nämä muka niitä menestyksekkään elämän mittareita ja tavoitteita?

Eihän sitä kieltää voi, kyllä edellä mainitut asiat ovat tärkeitä mittareita ja niitä voimme tavoitella elämässä. Ne auttavat elämän suunnittelussa ja arjen eteenpäin viemisessä. Mitään ei kuitenkaan pitäisi tavoitella sen vuoksi, että niin oletetaan. Pitää muistaa, että kaikkea ei myöskään voi suunnitella etukäteen. Fakta on kuitenkin se, että vuokran maksuun tarvitaan käteistä ja se onnistunee parhaiten suunnittelemalla arkea, ellei  sitten satu olemaan Hannu Hanhi.

Menestyminen tarkoittaa meille jokaiselle eri asiaa, tai ainakin tavoiteltavien asioiden painosuhde on erilainen meillä jokaisella. Menestyksen mittaaminen ja arviointi muuttuu haasteellisemmaksi, jos mitataan elämän ei-numeerisia osa-alueita. Näitä ovat esimerkiksi terveys, yleinen onnellisuustaso, rakkaus ja muiden auttaminen. Tosin voimme näillekin yrittää numeerisia mittareita asettaa: pisteytysjärjestelmä eri sairauksille ja kerroin monestiko niitä sairastaa, merkintä kännykkään aina, kun tuntee olonsa kokonaisvaltaisen onnelliseksi, tai lasketaan menneiden parisuhteiden onnistumista asteikolla 1-10. Noh, eiköhän pointti tullut esiin: vaikeaksi menee ja monestako asiasta jäämme paitsi jos mittaroimme elämäämme liikaa?

Tästä päästäänkin itse aiheeseen: kuinka voimme saavuttaa enemmän tavoitteitamme ja menestyä – riippumatta elämän osa-alueesta? Meillä on Suomessa edelleen kulttuuri, jossa pelätään epäonnistumisesta. Eipä se ole ihmekään, esimerkiksi yrittäjän konkurssi Suomessa aiheuttaa pahimmillaan erittäin pitkäkantoisesti ongelmia. Hyvät ihmiset, paljastan salaisuuden: epäonnistuminen on paras mahdollinen oppimiskokemus! Avainsana: oppiminen.

No entäpä pelko menestymisestä? Kun olemme tavoitelleet menestystä ja eräänä kauniina päivänä alkaakin näyttää siltä, että saavutamme menestystä, alamme pelkäämään. Vaikuttaa siltä, että emme ole koskaan tasapainnossa. Pelkäämme epäonnistumista ja onnistumista samaan aikaan. Miksi? Monesta syystä. Menestyminen tarkoittaa siirtymistä elämässämme seuraavalle tasolle ja se taas tarkoittaa muutosta tuttuihin asioihin. Olemme tottuneet korjaamaan elämässämme jo tapahtuneita asioita tai virheitä (katsellaan taustapeiliin), mutta nyt pitäisikin osata katsoa entistä pidemmälle tulevaisuuteen. Menestyminen ja muutos tuo mukanaan joskus asioita kuten tutuista asioista luopumista, uusia haasteita ja jopa vihollisia (riippuu jälleen elämän osa-alueesta paljon). Joskus pitää tehdä vaihtokauppoja. Me pelkäämme tai kartamme muutosta usein ensimmäisenä reaktionamme (onko työpaikallasi otettu käyttöön uusi monimutkainen työkalu asian xyz seuraamiseksi?). Muistetaan, että itsensä voittaminen on myös menestymistä.

Hyvät uutiset tulevat tässä: jokainen meistä voi saavuttaa enemmän menestystä millä tahansa elämän osa-alueella. Tässä muutama simppeli keino ja ehdotus, joista on ollut minulle apua:

  1. Pyyhi sanavalikoimastasi seuraavat sanat: ehkä, mahdollisesti, katsellaan, ensi viikolla, Mañana jne. Harjoittele päätöksiä pienillä arkipäiväisillä tilanteilla ja vastaa suoraan Kyllä tai Ei. Olet ehkä asettanut itsellesi tavoitteita painon pudottamiseksi, rahan säästämiseksi tai joku pyytää sinulta palvelusta – ole rehellinen ja vastaa kyllä jos haluat tosiaan tehdä asian tai ei, mikäli et osaa päättää. Intuitio on monesti oikeassa meillä kaikilla (ja palvelusten pyytäjät myös arvostavat rehellistä eitä, itsesi ja kumppanisi mukaan luettuina). Vastattuasi kyllä, sitoudut tekemään asian, eikä “ehkä-laarissa” ole vaivaavia asioita. Huomaat tulokset nopeasti.
  2. Mieti mitä oikeasti haluat saavuttaa ja missä haluat menestyä. Luovu sen hinnalla vähemmän tärkeistä asioista. Jos tosissasi haluat jotain karkkipussia suurempaa, tuskin saavutat sitä seuraavan 6 tunnin aikana. Tämä tarkoittaa sitä, että sinulta uupuu resursseja päästäksesi tavoitteeseesi. Luopumalla toisista asioista, voit kohdistaa resurssejasi (aika, raha) sinulle tärkeämmän asian saavuttamiseen. Kun saavutat tuloksia ja menestyt, olet saanut luopumiesi asioiden tilalle jotain korvaamatonta, etkä kadu päivääkään. Muista silti keskittyä ja tunnista kuinka moneen asiaan resurssisi riittää samaan aikaan.
  3. Epäonnistu mahdollisimman nopeasti. Tarkoitus ei ole epäonnistua, vaan tunnistaa mahdollisimman nopeasti epäonnistuminen, luopua, oppia ja jatkaa eteenpäin.
  4. Opi epäonnistumisesta. Mieti hetki miksi epäonnistuit, keskustele siitä läheistesi kanssa ja jatka eteenpäin. Älä toista virheitäsi – mielellään ainakaan kovin montaa kertaa.
  5. Älä kuuntele muita. No tietysti sinun pitää kuunnella muita, mutta opi suodattamaan vääränlaiset viestit pois: kriitikot jotka sanovat ettet voi onnistua, koska et näe asioita kuten he näkevät. Heillä on usein lista syitä miksi et voi onnistua Heillä on tuttuja ja turvallisia vaihtoehtoja sinulle. He aloittavat usein keskustelunsa negaatioilla ja heitä harmittaa kaikki. He katsovat vain taustapeiliin elämässään.
  6. Opi sanomaan ei. Koska voit (Steve Jobs kertoo aiheesta Applella – video)
  7. Pidä vaihtoehdot avoinna ja ole avoin. Uskalla rohkeasti niin ei tarvitse kiikkustuolissa miettiä: “Olisi silloin aiemmin pitänyt tarttua tilaisuuteen”.
  8. Opi nauttimaan pienemmistä asioista, ne muodostavat suuremman kokonaisuuden. Pelkästään suurten tavoitteiden odottaminen saa matkan tuntumaan kiviseltä (tuleva kahden viikon syysloma Tongalla?).

Ehdotan, ettemme lopeta tätäkään oppimista, ennen kuin päällämme on noin kolme metriä multaa. Mitä kokemuksia ja kikkoja sinulla on aiheeseen liittyen?

Kuva lainattu osoitteesta: https://beerbarrelpolitics.wordpress.com/2011/12/14/health-care-reforms-great-success/

Artikkelin Hannu Hanhi -kuva lainattu osoitteesta: http://en.wikipedia.org/wiki/Duck_family_(Disney)

Comments

Kommentointi kaunistaa.