Kehitys alkaa kohtuuttomuudesta

Vuonna 1871 olisi ollut todella kohtuutonta vaatia, että voisi istua perheineen katselemaan uutisia näköradiosta kello kuudelta, sillä John Logie Baird kehitti 30-juovaisen elektromekaanisen televisionsa vasta 55 vuotta myöhemmin.

Aivan yhtä kohtuutonta olisi vaatia tietoa kavereiden sijainnista taskuunsa vuonna 1995. Tänään tämäkin vaatimus tuntuu kerrassaan kohtuulliselta, kun toverit kertovat avoimesti menemisistään Facebookin ja Foursquaren kautta.

Yhteiskunta, joka ei siedä kohtuuttomuutta jämähtää kivikaudelle, sillä ilman kohtuuttomia vaatimuksia kehitys tyssää. Onhan vain kohtuullista, ettei tänään voi vaatia sellaista, mikä on olemassa vasta huomenna.

Thomas J. Watson piti vuonna 1943 kohtuullisena, että maailmanlaajuiset markkinat tietokoneille rajoittuivat viiteen yksikköön. Tänä päivänä ajatus viiden tietokoneen maailmanmarkkinasta johtaisi hullun leimaan, sillä pian pelkästään keittiön laitteista löytyy viisi tietokoneeksi luokiteltavaa sirua.

Tämän päivän kohtuus on puolestaan eilispäivän kohtuuttomuutta. Keksinnöt ovat määritelmällisesti jotakin uutta, eli jotakin, jota ei eilen ollut olemassa. Sisävessa on joskus ollut todella kohtuuton vaatimus, samoin yli 50 vuoden eliniänodote ja terveydenhuolto.

Kannattaa siis vaatia kohtuuttomia, mikäli kehitys kiinnostaa. Mutta muista olla valmis tekemään jotakin sen eteen, että tämän päivän kohtuuttomasta tulee huominen kohtuullisuus.

 

Comments

Kommentointi kaunistaa.