Arkielämän illuusio

Luuletko eläväsi itsenäistä elämää, josta vastaat sinä itse? Luuletko, että valinnat, joita teet päivittäin, ovat sellaisia, joita oikeasti haluat tehdä tai joiden luulet olevan sinulle hyväksi? Luuletko, että ajattelet nytkään omia ajatuksiasi?

Valtaosa päivittäin saamistamme viesteistä on markkinointiviestintää. Osa suoraan kerrottuina mainoksina, osa pitkällä aikavälillä eri tuotteiden ympärille rakennetuista mielikuvista siitä, miten elämä paranee niiden ansiosta. Kun heräät aamulla huonekalukaupasta hankitusta merkkisängystäsi, pyyhit takapuolesi söpön eläimen kuvalla varustetulla wc-paperilla, juot sitä eettisesti tuotettua kahvia ja puet päällesi heräteostoksena alennuksesta hankkimasi vaatteet, elät elämää, jonka joku muu on käsikirjoittanut puolestasi. Sinua kontrolloidaan. Myös sinua, joka pukeudet UFF:lta hankkimaasi käytettyyn takkiin ja käytät paksuja mustasankaisia silmälaseja. Kuulut vain eri kohderyhmään.

Luulin pitkään, että elämän tarkoitus on hankkia hyvä koulutus, nousujohteinen uraputki, 1,7 lasta, koira ja omakotitalo, auto ja lukuisia muita tuotteita, joiden avulla voin tuntea olevani onnistunut elämässäni. Olin sisäistänyt täydellisesti ne viestit, jotka edustamaani demografiaan oli suunnattu. Vasta, kun olin valmis luopumaan tästä kaikesta, ymmärsin totuuden.

Annan sinulle viisi ohjetta, joiden avulla on mahdollista irtautua ympärillesi rakennetusta elämän illuusiosta ja voit elää terveellistä ja stressivapaata (tai ainakin vapaampaa) elämää. Oletko valmis? Tässä ne ovat:

  1. Irtaudu materiasta
  2. Varjele terveyttäsi
  3. Rakasta lähimmäistäsi
  4. Älä huoli rahasta
  5. Elä hetkessä

Älä kiinny tavaroihin. Ne eivät tiedosta olemassa oloasi ja estävät sinua tekemästä valintoja, joita oikeasti haluat tehdä. Jos mahdollista, hankkiudu edes hetkeksi tilanteeseen, jossa sinulla on vain ne asiat, joita tarvitset selvitäksesi seuraavaan päivään. Opimme arvostamaan ympärillämme olevia perusasioita vasta, kun niitä ei ole saatavilla.

Terve sielu terveessä ruumiissa. Vanha sanonta, joka pitää merkillisen hyvin paikkaansa. Mitä enemmän tiedät kehosi toiminnasta ja miten pitää siitä huolta, sitä paremmin osaat liikkua monipuolisesti, valita mitä syödä ja mitä tehdä, kun kehosi tarvitsee apua. Vinkki: mikäli olet lähtökohtaisesti terve ja sinulle ehdotetaan leikkausta tai lääkitystä jonkin vaivan hoitamiseksi, kysy toinen tai kolmaskin mielipide.

Huomioi ympärillä olevat ihmiset. Suomessa on kasvava itsekeskeisyyden kulttuuri ja moni elää vain itselleen. Mitään siitä yltäkylläisyydestä, jota ympärillämme on, ei ole ansaittu meidän toimesta, vaan se on usean sukupolven työn tulosta. Muista sukulaisiasi, juttele vanhuksille, tervehdi naapuriasi, kiitä bussikuskia, hymyile ja ole ystävällinen, kuuntele ihmisiä. Muista, että koko maailmalle olet vain yksi ihminen, mutta yhdelle ihmiselle voit olla koko maailma.

Raha ei tee sinua onnelliseksi. Mikäli kuitenkin haluat tavoitella taloudellista hyvää, käytä se ennemmin itsesi ja lähimmäistesi hyvinvointiin kuin tarpeettoman materiaalin hankintaan.

Voit vaikuttaa vain siihen, mitä tapahtuu nyt. Et siihen, mitä on jo tapahtunut etkä siihen, mitä mahdollisesti tapahtuu. Elämällä menneisyydessä tai liian pitkällä tulevaisuudessa, et pysty arvostamaan ja nauttimaan niistä asioista, joita ympärilläsi on tässä ja nyt.

Jos havaitset miettiväsi pitäisikö sinun ostaa uudet astiat tai päivittää älypuhelimesi uusimpaan saatavilla olevaan malliin, mieti kenen ajatuksia oikein ajattelet ja kuka päätöksistäsi todella hyötyy? Tämän jälkeen mieti, miten voisit investoida saman summan omaan tai läheistesi hyvinvointiin ja nauti hetkestä.

Comments

Kommentointi kaunistaa.